Евридика

Професионална гимназия по облекло и дизайн

История и традиции

Скъпи приятели, родители и ученици

Добре дошли в сайта на Професионална гимназия по облекло и дизайн „ЕВРИДИКА“ гр.Кърджали

Още 1932 г. училище ПГ ПО ОБЛЕКЛО И ДИЗАЙН „ЕВРИДИКА“ участва в мострения панаир в Пловдив и получава почетен диплом. На изложението в Брюксел през 1936 година получава Златен медал за своите изделия.

В най – ново време признание за отлична професионална подготовка в училището са наградите от национални форуми за мода и дизайн.

Колекцията Спомен от бъдещето в Пловдив е начало на три последователни първи награди за авангардна мода. На първия национален конкурс за ученици в Шумен младежката колекция за спортно облекло, авангардните модели и художествените проекти завоюваха диплом за най – добра колекция Мода и време.

На XIX Фестивал на авангардната мода в София под егидата на Едит Пафф участва единствено нашето училище с колекцията Провокация. Златен медал Многобройни са участията в търговските изложения в Кърджали и Изложението на потребителите в София.

Нашите ученици през същата година завоюваха първо място в националния конкурс по дизайн Иновационен дизайн.

Участията през годините ни донесоха многобройни награди:

– Първа награда за колекции Тютюневи вълшебства и Любовни трепети в раздел Иновации на националния конкурс на МОН – Пловдив

– Награди от конкурса С очите си видях бедата:

– Наградена за високи професионални и творчески постижения Марка Грудева – преподавател в ПГОД Евридика.

През 2004 г. отличени в първия национален конкурс за млади стилисти и за най – добър идеен проект по скица на облекло.

Предлага следните специалности:

Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил

Специалността е с 5 годишен курс на обучение.

Пълният курс на обучение дава възможност за : – Придобиване право за явяванена държавни зреллостни изпити за средно образование – Придобиване право за явяване на държавни изпити за втора степен на профисионална квалификация.

Средно образование и втора степен на професионална квалификация се придобива след успешно завършен XII клас и успешно положени зрелостни изпити определени от МОН, което дава възможност за продължаване на образованието във ВУЗ. Обучението по тази специалност дава възможност на учениците да получат знания за устройството и действието на шевните машини и съоръжения и за разработването на различни видове облекла.

Практическата подготовка позволява да се формират знания и сръчности за самостоятелно изработване на дамско, мъжко, детско, спортно и официално облекло.

Завършилите курса на обучение могат: – да подбират най – оптималния начин за изработка на изделието; – да проектират модел, да разработват всички необходими кройки и шаблони; – в зависимост от модела могат да подберат най – подходящия материал; – да организират и управляват свой собствен бизнес.

По време на обучението и след това учениците могат да разгръщат творческите си заложби и да участват в национални и международни изяви по мода и дизайн – ревюта, конкурси и др.

Завършилите специалността Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил имат възможност да работят във водещи конфекционни фирми, така разпространено в района.

Дамско фризьорство

Специалността е с 4 годишен курс на обучение. Пълният курс на обучение дава възможност за : – знания за материалите, инструментите и детайлите във фризьорството; – знания за стил, етика и хигиена на коафьорството; – тенденции в развитието на фризьорските услуги.

Завършилите тази специалност, освен фризьорски умения, придобиват и умения да организират дребен бизнес в областта на коафьорството.

Copyright © 2019 Евридика